Klasika italské kuchyně, jedna ze základních omáček na těstoviny.
2 svazky bazalky (asi 50 g)
2 stroužky česneku, nakrájené na menší kousky
30 g piniových semínek*
50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
8 lžic olivového oleje
sůl, černý pepř, čerstvě mletý
* Semínka jsou někdy k dostání v supermarketech mezi sušenými plody a oříšky. Zaručeně je mají středomořsky zaměřené lahůdky. V Praze např. Olympia v Radhošťské ulici.
Semínka krátce nasucho opečte na pánvi.
Potom dejte všechno do robotu a rozmixujte na hladkou kaši 🙂 Olej přidávejte podle potřeby postupně. V tomto případě neplatí, že méně je někdy více. Tady je více prostě více.
Pokud neplánujete pesto hned čerstvé použít, dejte ho nejlépe do zavírací skleničky a zalijte ještě olejem, který ho zakonzervuje. Skladujte v lednici.
Pingback: Ryba po italsku s pršutem a pestem | Kvíčala na talíři
Pingback: Portobello žampiony s pestem | Kvíčala na talíři
Pingback: Medvědí česnek | Kvíčala na talíři
Pingback: Pesto z medvědího česneku | Kvíčala na talíři