Medvědí česnek roste volně v lesích, používá se jeho nať jako bylinka. Na jaře je k dostání na farmářských trzích. Svěží zelená vzpruha, první posel jara, trumfne okoukanou špenátovku 😉
3 brambory, nakrájené na malé kousky
svazek medvědího česneku
750 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
100 ml smetany
muškátový oříšek
sůl, bílý mletý pepř
Brambory dejte vařit do vývaru.
Listy česneku důkladně omyjte a nakrájejte nahrubo.
Když jsou brambory skoro měkké, přidejte česnek a jen krátce povařte.
Pomocí tyčového mixéru rozmixujte na krém – nemusí být úplně hladký, kousky mu dodají zajímavou texturu. Přidejte smetanu a prohřejte.
Dochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku (2-3 „strouhnutí“ – nezapomeňte, že muškátový oříšek je halucinogenní).
Další tipy na využití medvědího česneku najdete tady.
Pingback: Medvědí česnek | Kvíčala na talíři